Aanmelden • Offerte in company • Inschrijfvoorwaarden • Opleidingsniveau
Algemeen
Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) zijn gemeenten ook verantwoordelijk voor het toezicht op de juiste besteding van de Wmo-gelden. Maar hoe ga je als gemeente te werk? Waar begin je en wie moeten voor deze taak worden ingezet? Welke onderzoeksbevoegdheden bestaan er en hoe zet je deze zorgvuldig in?
Deze cursus geeft gemeenten een compleet beeld van alles wat komt kijken bij het organiseren van toezicht en handhaving binnen de Wmo 2015.
Omdat toezicht en handhaven begint bij het invullen van beleidsruimte, staat ook de beleidsmatige kant centraal in deze cursus.
Programma
In deze eendaagse cursus krijg je als WMO-professional de belangrijkste theorie en handvatten aangereikt om effectief toezicht te houden en te rechtvaardig te handhaven. Kennisoverdracht gebeurt aan de hand van praktijkvoorbeelden en het doornemen van de bijbehorende wet- en regelgeving.
De volgende zaken komen aan bod:
- De taken en reikwijdte van de Wmo 2015;
- De beleidsruimte voor de gemeente bij het opzetten van toezicht en handhaving;
- De grenzen van de beleidsruimte;
- De organisatorische inbedding van toezicht en handhaving;
- Een duiding van de begrippen fraude en onrechtmatigheden;
- De verschillende soorten onderzoek en bijbehorende onderzoeksmethoden;
- De sanctioneringsmogelijkheden bij overtreding;
- Relevante jurisprudentie.
Resultaat
Na afloop van de cursus weet je welke ruimte de gemeente heeft om toezicht en handhaving effectief op te zetten binnen de gemeente. Je bent in staat om een beleidskader op te stellen en je kunt een gedegen handhavingsonderzoek op zetten.
Voor wie
De cursus is bedoeld voor jou als toezichthouder Wmo 2015, maar ook voor als je verantwoordelijk bent voor het opzetten van toezicht en handhaving binnen de gemeente.
Praktische informatie
Bij deze cursus ontvang je een cursusmap en een Praktijkpocket Wmo 2015.
Data/locatie
Utrecht
27 mei 2021
Zwolle
18 oktober 2021
Cursusprijs
De kosten van deze cursus zijn € 450,- (vrij van btw en inclusief alle kosten zoals accommodatie, lunch en lesmateriaal)
In company
Deze training verzorgen wij ook in company. Het programma stemmen we waar nodig af op specifieke wensen en beschikbare mogelijkheden, zodat we optimaal maatwerk leveren. Klik hier voor meer informatie.
Cursuscode
20.021
Gratis toegang tot onze helpdesk
Al onze cursisten krijgen de mogelijkheid om na afloop van een opleiding, cursus of training gedurende minimaal twee maanden kosteloos een beroep te doen op het expertisecentrum van Langhenkel-Talenter.
CONTACTGEGEVENS
Neem gerust contact met ons op via 038-467 72 00 of via academie@langhenkel-talenter.nl.
Aanmelden
Als het aanmelden onverhoopt niet lukt, kunt u mailen naar academie@langhenkel-talenter.nl.